Znate li kada je vrijeme za nove gume?

Znate li kada je vrijeme za nove gume?

27. 04. 2022.

Gume su možda i najvažniji dio automobila jer i njihovo malo oštećenje može imati kobne posljedice za auto i vozača. Gume se troše i treba voditi računa kada kupiti nove gume. Postoji nekoliko razloga kada kupiti nove gume i to će vam reći svaki stručnjak.

Prvi razlog kada kupiti nove gume jest ako je ona probušena. S obzirom na to da današnje gume nemaju zračnice, često se događa da niti ne primijetite da ste probušili gumu. Guma se najčešće probuši kada pređete preko čavlića ili oštrog predmeta koji stoji na cesti. Ono što morate znati je da ako primijetite strani predmet koji je zabijen u gumu, isti ne smijete vaditi već odvezite auto i gumu do vulkanizera.

Drugi razlog kada kupiti nove gume jest kada primijetite njihovu istrošenost. Naime, guma, prema zakonu, ne bi smjela imati manju dubinu glavnih uzdužnih kanala profila gazne površine od 1,6 mm. Ako prstom primijetite da postoji dubina veća od dopuštene, vrijeme je za nove gume. Isto tako, po gaznoj ćete površini primijetiti i nepravilno trošenje te je tada također vrijeme za zamjenu.

Posljednji razlog kada kupiti nove gume jest kada su one previše stare. Na starost ovisi niz čimbenika, od vremenskih uvjeta, ceste, do skladištenja guma.

Važno je znati da Vas, za kupovinu novih guma može savjetovati Vaš vulkanizer, ako vi u to niste sigurni.