• AKCIJA VJERNI KUPAC ne kupuj i ne traži nove gume preko granice, nekog webshopa iz treće zemlje ili slično. DOM doo - Gume za Vas ima popuste na sve gume kojima ostvaruješ na uslugu montaže 20% popusta + dodatno po kotaču prilikom skidanja i postave kotača 2,00€ za osobna,SUV i kombi vozila do 17", od 17" 2,50€, traktorske gume i poljop. strojevi do 19" 2,00€, od 19" do 28" 3,00€, od 28" 4,00€, kamionske gume 5,00€ i moto gume 2,00€
Što znače oznake na gumama i zašto su važne

Što znače oznake na gumama i zašto su važne

27. 04. 2022.
Automobilske gume jedna su od najvažnijih komponenti vozila, stoga pri izboru pravih guma za svoje vozilo moramo znati što znače oznake na njima. Slova i brojevi označeni na gumama, jako su važni za pravilan izbor gume za vaše vozilo. U svrhu informiranja i pravilnog odabira stručnjaci su pripremili pregled i objašnjenje glavnih oznaka. A na što sve moramo obratiti pozornost?
1. Dimenzija: Jedan od najvažnijih podataka o gumi svakako je njihova veličina. Ta se oznaka sastoji od širine gume u milimetrima, njezine visine (izražene u postocima visine gume u usporedbi s njezinom širinom, što se naziva presjekom gume) te promjera unutarnjeg ruba u inčima ili palcima. To su također mjere koje proizvođač automobila definira pri izradi vozila i treba ih bezuvjetno uzeti u obzir.
2. Naljepnica EU: Svaka guma ima takozvanu naljepnicu EU koja obuhvaća oznake sa slovima od A (najbolja guma) do G. Naljepnica pokazuje kvalitetu gume za:
– prianjanje gume na mokroj površini (između oznake A i G pri brzini od 80 km/h). zaustavni put razlikuje se čak 18 metara),
– iskoristivost koja neposredno utječe na potrošnju goriva (razlika između kategorija A i G iznosi oko 7,5 %, što godišnje kod 15.000 prevoženih kilometara znači oko 100 eura uštede) te
-vanjska buka, odnosno emisija buke (označena je u decibelima i crnim crtama kod simbola zvučnika; gume s jednom crticom su najtiše, kao tri crtice najglasnije).
Pri čitanju naljepnica EU treba upozoriti da kod zimskih guma naljepnica ne daje dovoljno podataka jer recimo nema informacija o tome koliko su gume učinkovite na snijegu.
3. Nosivost i brzina:Oznake koje se sastoje od dvoznamenkastog ili troznamenkastog broja i slova (na primjer 91H) otkrivaju nam dopušteno opterećenje, odnosno nosivost i najvišu dopuštenu brzinu gume. Nosivost se odnosi na opterećenje pojedine gume (broj 91 označava da određena guma može nositi masu od 615 kilograma, što dakle znači da je nosivost sve četiri gume 2.460 kilograma). Opterećenje svih guma ne smije biti manje od najveće dopuštene mase automobila. Indeksi brzina za osobna vozila označeni su slovima Q, T, H, V, W i Y, koji dopuštaju brzine do 160, 190, 210, 240, 270 i 300 km/h. Postoji i kategorija brzine ZR, koja dopušta brzinu iznad 240 km/h.
4. Oznaka DOT: Pruža informacije o datumu proizvodnje gume. 12-znamenkasta oznaka sastoji se od tri šifre po četiri znamenke. Za kupce guma najvažnija je treća šifra po četiri znamenke. Ona naime obavještava o tjednu (prve dvije znamenke) i godini (druge dvije znamenke) proizvodnje gume. Zbog logistike proizvodnje guma i transporta ne možemo naravno očekivati ​​da ćemo uvijek dobiti samo najnovije gume. Međutim, to nije problem jer je zbog suvremenih materijala i dodataka starenje gume u skladištu jako usporeno. Proces starenja gume znatno je brži kad su gume ugrađene na vozilo jer na njih djeluje više čimbenika – sunce, oscilacije temperature i mehanički utjecaji s ceste.
5. M + S i 3PMSF:Osim oznake M + S prave zimske gume imaju na bočnoj strani oznaku pahuljice u planini s tri vrha (strana skraćenica 3PMSF), a podvrgavaju se strogim testovima na snijegu i ledu. Ne smijemo ih miješati s gumama koje imaju samo oznaku M + S. Po našem zakonodavstvu gume s tom oznakom svrstavaju se u zimske gume, ali vam za vožnju u pravim zimskim uvjetima preporučujemo gume s oznakom pahuljice/3PMSF.
6. XL i SUV: Oznaka XL ili Extra Load obično je napisana kod oznake za nosivost gume. Označava model koji ima ojačanu konstrukciju (prvenstveno bokove gume) i veću nosivost. Te su gume namijenjene za ugradnju na težim vozilima. Ne smijemo međutim oznaku XL miješati s posebnim modelima guma za sportske terence (SUV) koje se od njih znatno razlikuju.
7. Indikator istrošenosti gume:U profilu svih novijih automobilskih guma možete primijetiti manja izbočenja. Ta izbočenja označavaju minimalno dopuštenu dubinu profila i kada se ona istroši i postane nevidljiva, guma više nije primjerena za upotrebu. Svaka nova guma ima približno od 8 do 10 milimetara profila.