Oznaka gume

ŠTO JE OZNAKA GUME?
Oznaka gume biti će uvedena od strane EU u 2012. Gotovo sve gume koje su proizvedene nakon lipnja 2012 i koje se prodaju od studenog 2012 unutar EU morati će nositi ili biti popraćene oznakom u skladu s pravilima Europske komisije 1222/2009. Ova uredba će, zajedno s drugim faktorima koji se obično uzimaju u obzir prilikom odlučivanja o kupnji, krajnjim korisnicima omogući da naprave bolji izbor pri kupnji nove gume.

Na temelju tri aspekta, oznaka daje bolji uvid u mogućnosti obilježja gume:

Otpor kotrljanja / učinkovitost goriva

Donji otpor kotrljanja štedi gorivo! Vrijednosti od A do G ukazuju učinak na potrošnju goriva – od niske do visoke.
Učinak može varirati ovisno o vozilu i uvjetima za vožnju, ali razlika između G klase i klase A za kompletan set guma može smanjiti potrošnju goriva do 7,5% *.

 

 

Prijanjanje na mokrom kolniku / Performanse  kočenja

U kategoriji “držanje na mokrom kolniku”, u klasifikaciji A do G označava relativni put kočenja od kratkog do dugog, na mokrom kolniku. Klase D i G ne koristiti za tu svrhu.
Učinak može varirati ovisno o vozilu i voznim uvjetima, ali prilikom snažnog kočenja, razlika između G i A klase za set identičnih guma može skratiti kočenje i do 30% (na primjer, za običan automobil koji putuje brzinom 80 km / h, to može smanjiti kočenje tj. udaljenost od 18 metara) *.

 


Vanjska razina buke

Razina vanjske buke mjeri se u dB, podijeljena je u tri razreda. Gume niskog šuma proizvode manje buke za okoliš (NB: vanjska buka se ne podudara u potpunosti s unutarnjom bukom u vozilu).

KLASIFIKACIJA SE MOŽE ČITATI KAKO SLIJEDI:
• Jedan val = guma s niskom vanjskom razinom buke. Ovo je 3dB niža granica nego budući stroži europski standard.
• Dva vala = guma s prosječnom razinom vanjske buke. Već u skladu s budućim europskim standardom.
• Tri vala = guma s visokom razinom vanjske buke. To je još uvijek u skladu s trenutnom europskom normom, ali je viša od budućeg standarda.

* Mjereno u skladu s mjernom metodom specificiranom u regulaciji EC1222/2009, izvor: Utjecaj procjene od strane Europske Komisija SEC (2008) 2860